woensdag 9 maart 2011

Maxitrend van nu – Duurzaam leven

Het jaar 2011 is nog maar net begonnen maar duidelijk is al dat dit jaar nog meer in het teken zal staan van groen en duurzaamheid. Het is natuurlijk geen onbekend gegeven, we merken al een aantal jaar langzaam de overgang naar een meer duurzaam gerichte maatschappij. Dit is ook een heel logisch vervolg uit de megatrend global warming. Uit rapporten blijkt al lang dat het met onze aarde niet de goede kant op gaat. De ijskappen smelten waardoor de zeespiegel stijgt. Deze effecten merken wij niet direct, maar wat denk je van de wisselende weersomstandigheden? De aarde warmt op wat tal van nadelige effecten heeft.

Uit de megatrend global warming onstaat de maxitrend duurzaam leven. We realiseren ons als maatschappij langzaam maar zeker dat we met zijn allen hier op moeten reageren, willen we dat de aarde nog langer mee gaat. Uit deze megatrend komen weer ontzettend veel microtrends voort. Je ziet het op veel verschillende gebieden. Er verschijnen steeds meer zonnepanelen op daken van huizen, de spaarlamp is in, we scheiden afval steeds beter en biologische producten vullen de vakken van de reguliere winkels. Daarbij komen er ook steeds meer winkels die zich alleen maar richten op biologische producten. In de food industrie zijn streekproducten hot, eerlijk geteelde groente neemt de overhand. Ook tweedehands winkels doen het goed, gebruikte producten ondergaan een remake en krijgen een nieuw leven. Deze zaken zullen blijven toenemen. We zullen in de toekomst zien dat er bij restaurants voornamelijk seizoensproducten op de kaart staan. We halen onze groenten steeds vaker rechtstreeks bij de boer, onbespoten en recht uit de grond. We gaan steeds zuiniger om met energie en zullen op den duur allemaal overstappen op elektrisch vervoer.

Het komt er op neer dat de maatschappij door heeft dat de aarde en de grondstoffen die hier uit voort komen niet oneindig zijn. We zijn opzoek naar een goed evenwicht tussen technologische, ecologische, economische en maatschappelijke belangen. We moeten het milieu een handje helpen anders komen we niet uit die neerwaartse spiraal. Het belang van duurzaam leven voor de komende generaties wordt steeds belangrijker. Dat zijn immers de mensen die steeds groener moeten gaan en blijven denken. Daarom is duurzaam leven in opkomst en zien we het in steeds meer verschillende facetten terug. Het bedrijfsleven doet inmiddels ook mee, zelfs de reclamewereld blijft niet onberoerd. En worden complete promotie campagnes ontwikkeld. En dit zal in het jaar 2011 alleen nog maar toenemen.


De trendfactoren
Demografisch: op internationaal niveau zijn we allemaal bezig met groener denken en leven. We inspireren elkaar en vooral bedrijven nestelen groene projecten internationaal en pakken het groots aan.
Economisch: ondanks de slechte economie breekt duurzaam leven toch door. Milieu bewuster leven zal op den duur ook kosten besparend werken. Ook al is het nu nog een hele investering op bijvoorbeeld te investeren in zonnepanelen en andere groene oplossingen, toch wint de groene gedachte het uiteindelijk van de uitgave. Daarbij zal het na verloop van tijd beter betaalbaar worden voor het grote publiek.
Politiek: de politiek heeft duurzaam leven hoog op de agenda staan. Er worden vanuit de overheid subsidies vrij gegeven waarmee ze duurzaam leven aanmoedigen. De politiek beinvloedt hiermee individuen en de maatschappij.
Ecologisch: deze factor heeft geen uitleg nodig omdat de maxitrend duurzaam leven helemaal samenvalt met ecologie.
Sociaal-cultureel:
we vinden het belangrijk om goed met onze aarde om te gaan. We beginnen steeds meer de nadelige gevolgen van onze eigen acties in te zien. En daarbij het grote belang van duurzaam leven. Het is niet alleen van invloed op de wereld en de maatschappij maar ook op onszelf en anderen die dichtbij ons staan. Daarbij wordt er steeds meer aandacht aan duurzaam leven besteedt door verschillende partijen waar onder activisten, organisaties, bedrijven, media en de maatschappij.
Technologisch: de nieuwe technologieën maken steeds meer mogelijk op duurzaam gebied, denk hierbij aan alternatieve wijzen voor energie. Dit geeft ruimte aan duurzaam leven en opent belangrijke deuren.

Trendpiramide

Geen opmerkingen:

Een reactie posten